Форум за климатици. Мнения за климатик
http://klimatici-bulgaria.com/

Как се определя класът на енергийна ефективност на климатика
http://klimatici-bulgaria.com/viewtopic.php?f=3&t=3
Страница 1 от 1

Автор:  admin [ Вто Юли 31, 2012 4:47 pm ]
Заглавие:  Как се определя класът на енергийна ефективност на климатика

Това става по данни на COP и EER - коефициентите на трансформация на енергия. Всеки климатик притежава различни COP и EER, които го класифицират като енергоспестяващ или не. Въведена е единна класификация за Европа, която е утвърдена от Европейската комисия Eurovent. Можете да разгледате различните стойности на COP и EER в кой енергиен клас попадат. Като най-енергийно ефективни и препоръчвани на потребителите са уредите клас А/А.

Изображение

Възможно е да има отклонение от обявените стойности при отчитане на реалната консумация на електроенергия. Това става в случаите, когато:
- не е избран достатъчно мощен климатик, отговарящ на особеностите на климатизираното помещение- по-слаб от нужното климатик ще работи при по-висок разход на електричество от обявените на производителя.
- количеството на фреон е повече или по-малко от необходимото за работата на климатика- всяко отклонение от оптималното количество фреон се отразява върху работата на климатика и разхода му на електричество. Когато се наложи фреонът да се долива техниците трябва да сложат точното количество, а не да си „спестят” или да оставят запас, защото това се отразява на енергийната ефективност на уреда.
- има случай на запушване на капилярния възел- получава се най-вече при неправилен монтаж, след който в капилярния възел попада масло от компресора. Монтажът оставяйте единствено в ръцете на доказали се фирми, разполагащи с опитни и квалифицирани монтажници.
- Средата, в която работи климатикът е силно запрашена- за да не се отклонява от заводски зададените параметри на електро консумация е необходимо по-често да се почистват и двата топлообменника.

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/